Govern aposta per una reactivació econòmica gairebé total en dues setmanes

Benazet i Jover avancen que es tornarà a “una normalitat amb mesures de prevenció” amb les excepcions d’esdeveniments multitudinaris i la protecció de la gent gran i vulnerable

Jover i Benazet, durant la nova compareixença davant els mitjans.
Jover i Benazet, durant la nova compareixença davant els mitjans. SFGA

El Govern ja treballa amb la hipòtesi de completar la reobertura de l’activitat econòmica d’aquí a dues setmanes, amb comptadíssimes excepcions. Serà, segons ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, una “normalitat amb mesures de prevenció” amb l’objectiu de controlar com més aviat millor qualsevol focus nou d’infecció. De fet, es plantejarien poques excepcions: mantenir la protecció a les persones grans i a les vulnerables i els esdeveniments multitudinaris.

Inicialment, s’havia apuntat que la fase 3 de desconfinament, en la qual s’ha entrat aquest dilluns, es podria dividir, en funció de l’evolució de l’epidèmia del coronavirus, en diferents etapes. Ara, però, amb el resultat de la primera ronda de tests massius a les mans, el Govern es mostra “optimista”. Així ho ha indicat Benazet: “La impressió que tenim és que el pas es podrà fer d’una forma molt ràpida, un cop cribrada la població”.

Inicialment es volia que la fase 3 del desconfinament es dividis en més etapes; ara, tot apunta a una reobertura gairebé total d'aquí a dues setmanes

Per tant, ara mateix, i tret que les dades sanitàries dels propers dies canviïn radicalment la tendència, la voluntat del Govern és activar la resta de sectors encara tancats, principalment comerç, restauració i hoteleria. Es podrà fer gràcies al fet que el programa de tests massius “ens ha permès detectar la gent que era asimptomàtica però que podia contagiar”, segons ha apuntat el portaveu de l’executiu, Èric Jover.

Per això, des de l’executiu es considera que ben aviat “podrem tornar a una normalitat molt similar a la que teníem prèviament a la pandèmia”. De fet, “la intenció és, tan aviat com s’acabi el cribratge, fer unes excepcions molt àmplies al confinament perquè, pràcticament de cop, es pugui assolir aquesta situació”. Caldrà, això sí, “mesures de protecció” perquè “de virus, n’hi haurà” però, ha avançat que “podrem interactuar entre la gent, però amb precaució”.

Es mantindrà l'especial protecció per a la gent gran i les persones vulnerables

Tot i això, encara es plantejaran excepcions a aquesta reactivació total. Una, la protecció dels col·lectius més vulnerables, especialment la gent gran. Per això, ha manifestat que la franja horària especialment habilitada per aquest col·lectiu, d’onze del matí a dues de la tarda, es mantindrà durant més temps. A banda, la voluntat és poder fer proves amb la màquina TMA “de seguida” entre la població de les residències.

Una altra, les reunions multitudinàries, que “encara ens preocupen”. Per tant, per ara, la idea és “mantenir-ho restringit”.

I, en l’horitzó, també hi haurà el punt potser més delicat de tot: la reactivació de l’arribada de visitants. S’està pendent, ha explicat Jover, de “les converses amb els governs veïns perquè nacionals francesos i espanyols puguin tornar a venir a visitar-nos”. També caldrà fer feina “per la recepció i les recomanacions que els haurem de fer”. El que queda descartat, ha apuntat Benazet, és fer tests a tots els que vulguin creuar les fronteres.

Comentaris (2)

Trending