El final de la temporada d’hivern incrementa en un 1,2% les persones en recerca de feina

Tot i el petit augment, les dades són millors que abans de la pandèmia, quan hi havia 454 inscrits pels 407 actuals

Comentaris

Un electricista treballa en un quadre elèctric.
Un electricista treballa en un quadre elèctric. ARXIU

El Servei d'Ocupació experimenta un petit repunt de persones que busquen feina, coincidint amb la fi de la temporada d'esquí. Tot i això, les dades són similars, en línies generals, a les que hi havia abans de la pandèmia i que demostra que l'economia està totalment reactivada i els diferents sectors en ple funcionament.

El Servei d'Ocupació ha tancat el mes d'abril amb 407 persones en recerca de feina. Una dada que comporta un lleuger increment de l'1,2% respecte al març, quan hi havien inscrites 402 i una disminució del 68,4% si es miren les dades d'ara fa un any quan hi havia 1.288 persones. Un lleuger augment que ve definit per la finalització de la temporada d'hivern i, per conseqüència, de tots els contractes laborals relacionats amb el turisme de neu. Una xifra, però, que és més positiva que abans de la pandèmia i és que l'abril del 2019 hi havia 454 inscrits.

En la mateixa línia es troben les ofertes de feina. En aquest sentit, a mesura que s’ha anat controlant la pandèmia o aquesta no ha tingut tant impacte en l’economia del país, s’ha vist una millora constant en aquest àmbit. De fet, a finals d’abril hi havia 1.131 vacants per cobrir, 90,1% més que ara fa un any. Aquí també s’ha notat la finalització de la temprada d’esquí i és que les empreses no tenen tanta necessitat de cobrir llocs de feina, com demostra la caiguda d’un 23,3% respecte al març del 2022. Aquí les dades també són millors que abans de la Covid-19, en concret, l’abril del 2019 hi havia una oferta de 912 vacants.

On sí que hi ha diferència entra abans de l’esclat de la Covid-19 i avui en dia són les persones que busquen una millora laboral. Aquesta dada al mes d’abril d’enguany se situa en 396 persones, una disminució del 7,5% al març amb 428, però que es redueix en més del 50% respecte abans de la pandèmia quan hi havia  912 persones en aquesta situació.

La situació també es normalitza pel que fa al nombre de persones beneficiàries de la prestació econòmica per desocupació involuntària. A l’abril d’aquest 2022 hi havia 23 inscrits, una xifra lleugerament més alta que el 2019 quan era de 17. Tot i això, també hi ha hagut una millora al llarg del darrer any i és que s’ha reduït en un 89,0%, si es té en compte que se superaven els dos centenars.

D’altra banda, també cal destacar les 23 contractacions realitzades mitjançant el Servei d’Ocupació i les 17 a través dels programes de treball temporal. Una situació similar a la que es va donar l'abril del 2019 amb 20 contractacions per la primera via i 22 per la segona.

Entre els 407 inscrits el Servei d’ocupació, el 51,1% són homes, mentre que el 48,9% restant dones. Per nacionalitat, els andorrans són majoria amb el 45,2%, seguits pels espanyols (31,2%), altres nacionalitats (14%), portuguesos (7,1%) i francesos (2,5%).

També destaca que gran part d’ells, concretament el 55,5%, tenen més de 20 anys de residència al país, mentre l’altre grup més nombrós és entre 10 i 19 anys amb el 23,1% dels casos. Una dada que es relaciona directament amb les 200 persones d’entre 40 i 59 anys que estan buscant feina i que van seguits del grup d’edat d’entre 18 i 25 anys. Precisament, el gruix principal de desocupats -el 79%- fa menys de sis mesos que estan sense feina.

Finalment, el nombre de demandants de serveis a final de l’abril és de 60. D’aquests, 2 són demandants en situació de baixa mèdica superior a 6 mesos i 58 són demandants de serveis en situació d’ocupació. La variació respecte al mes anterior és d’una davallada del 10,8% per als demandants de serveis en situació d’ocupació i d'un 33,3% per als demandants de serveis en situació de baixa mèdica superior a sis mesos.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending