Entren en vigor les moratòries a la construcció i a les llicències per a nous apartaments

El BOPA publica la Llei que frena els permisos per noves construccions de forma temporal i que durant dos anys suspèn l’atorgament d’autoritzacions per a allotjaments turístics

Els operaris de la construcció mantenen, per norma general, el poder adquisitiu.
Els operaris de la construcció mantenen, per norma general, el poder adquisitiu. Toni Solanelles

La moratòria encoberta de la construcció -amb la suspensió de llicències fins a definir nous criteris urbanístics entre comuns i Govern- ja està en vigor. Aquest dimecres a la tarda, la Llei que la regula ha estat publicat al BOPA, sancionada pels dos Coprínceps. A banda, el text també estableix que durant dos anys, i amb l’excepció d’aquells que siguin de cinc estrelles, no s’atorgaran noves llicències per a apartaments d’ús turístic.

La Llei va ser anunciada pel cap de Govern, Xavier Espot, el 12 de setembre, primer dia del Debat d’Orientació Política. Aquella mateixa jornada era tramitada per la via d’extrema urgència. El dimecres 14 es va aprovar, únicament amb els vots favorables dels tres grups -Demòcrata, Independent i Ciutadans Compromesos- que donen suport a Govern. Fins i tot, els consells del PS van decidir marxar del ple en protesta pel poc temps que havien tingut per analitzar el projecte legislatiu i les seves implicacions.

Espot pren notes abans de la seva intervenció.

Relacionat

Espot defensa la “constitucionalitat” del fre a la construcció tot i donar per fet que acabarà al TC

Aquestes, bàsicament, eren dues. Per un costat, una moratòria encoberta a la construcció. A partir d’ara, durant un termini d’un mes queden suspeses qualsevol tipus de llicència que es demani. És el temps que comuns i Govern han d’emprar per arribar a uns primers criteris a partir dels quals elaborar uns plans parroquials que permetin saber quanta càrrega urbanística pot suportar el país. Mentre es fa aquesta feina i el seu resultat es trasllada als respectius POUP, queden suspeses la majoria de llicències. La principal excepció són habitatges unifamiliars i els que es destinin a pisos de lloguer.

Per l’altre, s’estableix una moratòria, aquesta sí clara i diàfana, en l’atorgament de noves llicències per a apartaments turístics. L’objectiu és intentar traspassar part d’aquests immobles al mercat de lloguer. Es fa una excepció per les demandes que vulguin obrir allotjaments de màxima categoria.

Una obra en construcció.

Relacionat

Més de 60 peticions als comuns per construir edificis amb l’objectiu d’esquivar la moratòria

Sobre aquest àmbit, un punt que ha empipat especialment el sector és el fet que es contempla que si un apartament turístic es ven a un altre propietari, perd automàticament l’autorització per fer aquesta activitat. L’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic ja ha anunciat que es farà una acció judicial perquè consideren que la llei vulnera la Constitució.

Interior d'un apartament a Ordino.

Relacionat

El sector dels apartaments confirma que porta la moratòria de llicències al TC

Segons estipula la disposició final quarta de la Llei, aquesta entra en vigor “el mateix dia de la seva publicació”. És a dir, per tant, podria suposar que les peticions de llicència que s’hagin entrat aquest dimecres també quedin invalidades. Un fet que, tenint en compte que el BOPA s’ha publicat ben avançada la tarda, podria comportar possibles reclamacions. Fins a la setmana passada, de fet, entre el dia de l’anunci de la Llei i dijous vinent, els comuns havien comptabilitzat fins a 63 sol·licituds.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending