El comerç dubta que es puguin aplicar torns intensius a tots els treballadors com vol Govern

Els protocols facilitats des de l’executiu demanen evitar horaris partits per disminuir els desplaçaments dels empleats, requisit que l’Associació Eix Central considera que moltes botigues no poden assumir

Botigues al centre d'Andorra la Vella.
Botigues al centre d'Andorra la Vella.

El Govern considera necessari que, quan el comerç el general pugui obrir, s’implementin torns amb horari continus pels treballadors. Així ho especifica en el document amb les mesures que s’ha fet arribar al sector. Entre elles també hi ha la de limitar l’aforament del 30%, tal com s’ha fet amb altres establiments ja en marxa. La proposta, però, ha aixecat dubtes entre algunes associacions de comerciants, que no veuen clar que totes les empreses puguin complir-ho.

El document indica, entre altres coses, que per garantir la protecció davant del risc de contagi del coronavirus, caldrà “reordenar l’activitat”. Això implica assegurar la distància de dos metres tant entre treballadors com amb els clients i, si això no és possible, establir torns perquè els empleats no coincideixin. A més, aquests hauran de ser “continus” i evitar que siguin partits, ja que així s’evitaran desplaçaments dels assalariats. Com ha succeït amb altres sectors d’activitat, l’afluència de clients només podrà ser del 30% de l’aforament.

L'associació també considera que més que reduir l'aforament, el que importa és assegurar la distància de dos metres entre clients i entenen que, en tot cas, no s'hauria de disminuir més enllà del 50%

Les recomanacions han generat dubtes entre els comerciants. De fet, l’Associació Eix Central ha enviat una carta al ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, on entenen que caldria adaptar el document de mesures “tenint en compte el punt de vista i les condicions d’explotació d’un establiment obert al públic” perquè es pugui aconseguir que “aquests protocols siguin d’aplicació senzilla i compatibles amb un desenvolupament mínimament normal de l’activitat comercial”. Així, demanen algunes adaptacions, en especial pel que fa als horaris.

Així, demanen que les dues prescripcions relacionades amb els torns dels treballadors siguin “recomanacions” i no obligacions, tot apuntant que “cada empresa té una casuística molt concreta” i les mesures en aquest àmbit “serien molt difícils de complir”. També entenen que no s’hauria de limitar l’aforament al 30% sinó que la clau és “mantenir les distàncies de seguretat a l’interior” i no tant les persones que hi poden accedir. En tot cas proposen que, com a màxim, la reducció de la capacitat sigui del 50%.

El protocol també fa una referència específica a les botigues de moda. Caldrà netejar els emprovadors després de ser usats per cada client. També s’haurà de ser molt curós amb les peces que s’emprovin o es retornin. En concret, es proposa tenir màquines de vapor, planxar la roba o deixar-la en quarantena durant 48 hores.

A les botigues de roba, caldrà desinfectar les peces que s'emprovin els clients o deixar-les 48 hores en quarantena

Una altra recomanació que es fa en el protocol és instal·lar barreres físiques de separació, com ara mampares, per permetre separar dependents i clients o, com a mínim, marques a terra per establir distància. També es demana que es prioritzi el pagament amb targeta de crèdit, que s’asseguri una correcta ventilació dels locals, si cal, mantenint les portes obertes. Per aquells establiments que tinguin lavabos, es requerirà incrementar al màxim la freqüència de la neteja i la desinfecció.

Sobre aquest darrer punt, l’associació de comerciants reclama que, malgrat que la normativa actual exigeixi que els lavabos han d’estar a disposició actual, donada la situació provocada pel coronavirus, s’hauria de permetre que cada establiment decidís si els vol o no tancar, “davant la impossibilitat de controlar aquest potencial focus de contagi”. Això es compensaria amb “lavabos públics convenientment controlats i desinfectats” al carrer, gestionats pels comuns.

Comentaris (1)

Trending