Andorra Telecom recupera ‘roaming’ però perd resultats financers per culpa de la guerra

Durant el primer trimestre, la companyia va ingressar més de vuit milions d’euros per l’ús del mòbil que fan els visitants, però, en canvi, va veure com els seus actius en fons d’inversió queien un 4,2%

Seu central tecnològica d'Andorra Telecom.
Seu central tecnològica d'Andorra Telecom. ARXIU

Andorra Telecom va recuperar al llarg del primer trimestre un dels punts claus del seu negoci: el roaming. És a dir, el que cobra als visitants que fan servir el seu telèfon mentre estan al país. Els ingressos per aquest concepte van remuntar de forma clara en comparació al mateix període de l’any passat. En canvi, la freda la va viure via els resultats financers: és a dir, el que aconsegueix amb els fons d’inversió contractats. L’impacte negatiu va ser de dos milions d’euros.

Així ho explica la mateixa companyia en els ‘Estats financers 31/03/2022’, document enviat al Consell General i al qual ha tingut accés Altaveu. En línies generals, les dades econòmiques d’Andorra Telecom milloren substancialment en comparació al primer trimestre del 2021. Evolució, però, lògica si es té en compte el context d’aquell període: fortament marcat per les restriccions de mobilitat aplicades als països veïns per intentar frenar el coronavirus.Així, a 31 de març, la societat tancava amb un benefici net de 7,6 milions d’euros. Això representa un increment considerable en comparació al 2021, quan únicament era de 5,2. En canvi, però, queda pel sota del que s’havia estimat a l’hora d’elaborar el pressupost per al 2022.

L’operadora va tancar el 2021 amb 23,23 milions d’euros de benefici; tots ells van ser transferits a Govern durant el segon trimestre

I això es deu a diferents fets. Per un costat, en l’aspecte positiu del balanç es pot constatar una evolució positiva dels ingressos per facturació a clients. I, principalment, als turistes. La recaptació per itinerància va superar els 8 milions (8,054). La dada millora sensiblement la del 2021. Llavors, amb l’arribada de visitants molt restringida, tot just se’n van assolir 2,9. La companyia, però, admet que queda uns 900.000 euros per sota del que s’havia previst que s’aconseguiria.

El segon fet que afecta els beneficis es troba en un altre àmbit de l’operadora. “Els bons resultats d’explotació s’han vist fortament penalitzats per uns resultats financers negatius condicionats per la situació bèl·lica a Europa i una inflació creixent”, expliquen els responsables d’Andorra Telecom. Així, s’admet que “l’impacte de la valoració negativa dels fons d’inversió ascendeix a -2 milions d’euros (...) i tot sembla indicar que aquesta tendència es mantindrà durant almenys gran part de l’exercici”.

Així, l’1 de gener, el valor de la cartera d’Andorra Telecom a diferents entitats andorranes -té inversions a Andbank, BSBanc, Crèdit Andorrà, MoraBanc i Vall Banc- ascendia a 56,99 milions d’euros. Tres mesos després, tot just se situava en 54,94. Això representa una davallada del 4,2% que, a l’hora de fer els comptes definitius, s’ha de traslladar i frena els beneficis.

Per altra banda, al document també ens constata que, com és habitual, la companyia té previst transferir al Govern la totalitat de beneficis del 2021. Aquests ascendeixen finalment a 23,23 milions. Tenint en compte que la junta general d’accionista els va aprovar a 30 de març, aquest traspàs hauria de sortir reflectit a les pertinents liquidacions pressupostàries tant de la companyia com de l’executiu del segon trimestre.

Comentaris (6)

Trending