Andorra Telecom ampliarà la denúncia interposada al gener amb els nous atacs

La companyia ha treballat per descartar una avaria a la xarxa i assegura que es va tractar d’una metodologia més complexa, amb una operativa diferent a la de fa uns mesos, però igual a la de diumenge

Façana de l'oficina comercial provisional d'Andorra Telecom a l'inici del carrer Prat de la Creu.
Façana de l'oficina comercial provisional d'Andorra Telecom a l'inici del carrer Prat de la Creu. Toni Solanelles

Aquest dimarts a la nit, la xarxa d’Andorra Telecom es va tornar a veure afectada per un atac de denegació de servei de pirates informàtics. No ha estat el primer cop aquesta setmana, ja que diumenge també es va produir tota una sèrie d’accions provocada per ‘hackers’ i amb localitzacions d’arreu del món. La primera acció que s’ha portat a terme ha estat comprovar que no es tractés de cap avaria. La metodologia que es va utilitzar ha estat més complexa, amb una operativa diferent a la de fa uns mesos. Amb tot, la companyia ha decidit ampliar la denúncia interposada al gener amb els nous atacs rebuts aquesta setmana.

Els nous atacs de diumenge ja van posar a Andorra Telecom en alerta. Aquest dimarts es van tornar a repetir. El portaveu de la companyia, Carles Casadevall, ha tornat a remarcar que es tracta d’una operativa completament diferent a la feta servir el passat mes de gener i al febrer. “No s’han basat en grans volumetries de tants gigues i gigues, sinó que era molt més complexa”, ha indicat. Ara, el que es fa des de la parapública és “redactar una mica les eines que tenim, tant internes com externes amb altres proveïdors per intentar mitigar els atacs d’aquest estil”.

El rètol principal a l'oficina comercial d'Andorra Telecom.

Relacionat

Nou atac de denegació de servei a la xarxa d’internet

Més enllà d’això, també s’està treballant a nivell legal. El passat mes de gener Andorra Telecom va interposar una denúncia pels atacs soferts, que van afectar gran part dels usuaris. En aquesta ocasió, el que es farà és ampliar aquesta denúncia, incloent-hi les accions de la darrera setmana. “El que estem fent és passar la informació”, ha explicat Casadevall, “estem en contacte en tot moment tant amb la policia com amb l’Agència de Ciberseguretat”. Aquests procediments són feixucs i, en moltes ocasions, no tenen un resultat evident. És a dir, que és molt complicat arribar a saber qui ha fet aquestes accions, però la finalitat és “que es tingui constància que a Andorra s’estan produint”.

En aquesta ocasió, els atacs soferts haurien afectat un 20%, aproximadament, dels clients d’Andorra Telecom. Segons ha indicat Casadevall, el temps d’acció va ser petit, d’una hora aproximadament, entre les 21:00 h i les 22:00 h. Però, el temps que es va notar als clients va ser d’uns dos o tres minuts. “Són pocs, però depèn del que estiguis fent, es poden fer eterns, hi ha ocasions en què es fa llarguíssim i emprenya”.


Els pirates informàtics han posat Andorra aquest any en el punt de mira.

Relacionat

Andorra Telecom torna a estar en “alerta” davant el risc de nous atacs pirates

Per preparar-se per a futurs atacs, Casadevall ha afirmat que “nosaltres anem evolucionant”. Malgrat això, els pirates informàtics també ho fan, i troben noves maneres de provocar aquestes afectacions a la xarxa d’internet. “Els proveïdors que tenim ens ajuden a mitigar-los”, ha explicat, “però aquest tipus no l’havíem vist mai, i si ho havíem fet, havia sigut d’una forma molt excepcional”.

Comentaris (2)

Trending