DA transmet als sindicats que està “obert” a parlar de millores i canvis a la Llei de Funció Pública

Els representants dels treballadors insisteixen que el camí més adequat seria treballar un nou text “des de zero” i “amb consens”

Un instant de la reunió.
Un instant de la reunió.

Els representants dels sindicats de l’administració pública han mantingut una reunió amb els consellers generals del grup demòcrata. Durant la trobada s’ha posat sobre la taula la futura reforma de la llei de Funció Pública per adaptar-la a la sentència del Tribunal Constitucional, però també altres temes que afecten els treballadors públics. En aquest sentit, des de les organitzacions sindicals s’ha tornat a criticar el text i s’ha reclamat “treballar de zero” per arribar a un que “sigui consensuat a la vegada que sostenible”. Des del grup ‘taronja’ s’ha expressat, almenys segons les fonts consultades, la voluntat de millorar la comunicació amb les diferents entitats i “establir ponts de diàleg” per poder “parlar de tot”. En aquest sentit, el president del grup, Carles Enseñat, assegura que hi ha predisposició a modificacions i que l’única línia vermella és la sostenibilitat del sistema.

A la reunió hi han assistit representants dels diferents sindicats, tant de l’administració general (Sipaag) com dels cossos especials (bombers, policia i duaners), amb l’excepció del de mestres i docents, el SEP. Per part ‘taronja’, hi eren els consellers general Carles Enseñat, president del grup, Ester Molné i Maria Martisella. Un dels punts claus sobre la taula ha estat la nova Llei de Funció Pública, que continua estant en el punt de mira dels treballadors. El secretari general de la Unió Sindical (USdA), Gabriel Ubach, ha explicat que “els hem tornat a proposar sortir de zero i arribar a un text consensuat, sostenible i perdurable en el temps”, al mateix temps que advertia que “mentre no es canviï, continuarem demanant-ho”.

I és que, ha recordat, la Llei aprovada la passada legislatura perjudica especialment aquells funcionaris que acumulen més anys de carrera. Ubach admet que es tracta d’una legislació que “pot funcionari per a qui entri ara a l’administració” però que, en canvi, “no està pensada per qui porta temps”, ja que “ens canvia les regles de joc, com també va passar amb la jubilació”.

Segons ha explicat, des de DA s’han mostrat “disposats a estudiar què es pot millorar” i, per tant, en cap cas a derogar la Llei, però “sense prometre res”. Sobre aquest punt, Ubach recorda que és un discurs “que ja hem escoltat en moltes ocasions”.

Per la seva banda, el president del Sipaag, Lluís Anguita, ha afirmat que "la reunió ha anat bé; és bo que ens cridin per parlar i les intencions són molt bones, però ara que les paraules no se les endugui el vent" malgrat que "no ens garanteixen res, això ens ho han dit vàries vegades". Anguita ha coincidit amb Ubach en el fet que el millor, al seu entendre, seria començar a treballar de nou un nou text.

Enseñat assegura que estan "oberts" a "parlar de tot" amb l'única línia vermella de la sostenibilitat del sistema

Des de DA també s’ha valorat de forma positiva la trobada i es referma la voluntat de mantenir-ne de noves en un breu període de temps. Enseñat ha entonat un ‘mea culpa’ a l’hora d’assenyalar que en anteriors legislatures “hem fallat en comunicació” amb els sindicats i, per això, ara entén necessari “establir ponts de diàleg” que permetin “parlar de tot”, malgrat que ha advertit que “no tot es podrà fer”. El president del grup demòcrata s’ha mostrat “obert” a estudiar possibles modificacions i millores en el text –tot i que en cap cas a derogar-lo- sempre amb “l’única línia vermella de la sostenibilitat”.

Enseñat ha volgut posar un exemple d’un dels resultats ja palpables d’aquesta trobada, tot indicant que des dels sindicats de bombers (ABA i A118) s’ha expressat la voluntat de poder participar en l’elaboració dels nous reglaments del cos. Així, ha afirmat que ja s’ha parlat amb la ministra i que aquesta petició arribarà a bon port. El conseller demòcrata ha avançat que es faran més reunions, per a les quals “els hem demanat que ens portin un llistat de temes concrets per abordar”.  

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending