Cooperativa i Hispano Andorrana troben fora de lloc el concurs per les línies de viatgers i hi recorren en contra

Comentaris

Cooperativa i Hispano Andorrana troben fora de lloc el concurs per les línies de viatgers i hi recorren en contra
Cooperativa i Hispano Andorrana troben fora de lloc el concurs per les línies de viatgers i hi recorren en contra

Les dues companyies que actualment es reparteixen les línies de viatgers del Principat, Cooperativa Interurbana i Hispano Andorrana-Montmantell consideren del tot fora de lloc el concurs convocat pel Govern per a l’adjudicació dels nous recorreguts interurbans que haurien d’entrar en servei el setembre del 2017. De forma conjunta, les dues empreses han presentat un recurs administratiu contra el plec de condicions de la licitació. I no descarten acudir a la Justícia si l’administració no respon com consideren que hauria de ser.

El Govern va aprovar el primer de juny la licitació de la concessió de línies de transport nacional de viatgers. La licitació, tal com va explicar al seu dia el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, s’emmarca en la reformulació del model de transport públic nacional i té com a objectiu millorar i modernitzar el servei per als usuaris.

El concurs nacional proposat agrupa per àrea geogràfica les línies de transport en tres lots, que inclouen dues línies per cada vall, i que s’adjudicaran de forma exclusiva als adjudicataris de cada lot. El lot 1 agrupa les línies de la Vall de la Gran Valira, el lot 2 agrupa les línies de la Vall de Valira d’Orient i el lot 3 les de la Vall de la Valira del Nord.

El nou model comportarà la connexió de totes les parròquies amb l’estació nacional d’autobusos -la construcció de la qual també està sent molt discutida, en aquest cas, tant pels arquitectes com per algun grup polític (el PS no troba normal que no s’hagi fet un nou estudi d’impacte ambiental veient com l’equipament sobrevola i cobreix parcialment el riu)-, amb una parada de transbord per a totes les línies a la zona de la Dama de Gel, i a més permetrà donar servei a zones geogràfiques a les quals no arriben les línies actuals, com és el cas dels carrers Baixada del Molí i Prat de la Creu a Andorra la Vella, la carretera de l’Obac a Escaldes Engordany, o la Cortinada com a fi de línia, i el Serrat en hores punta de matí i tarda. Alhora, es premiaran les ofertes que proposin una ampliació de les línies, com la cobertura fins a peu de pistes.

Els nous plecs de condicions, que introdueixen nous requisits d’eficiència energètica, d’accessibilitat, i de tecnologia, així com una retolació concreta amb el color del Bus Exprés i recuperant la marca Clipol com a distintiu dels autobusos andorrans, són considerats extremament exigents i sense la justificació deguda per les dues companyies recurrents. Cooperativa i Hispano Andorrano volen ser prudents. Però no obstant això, fonts properes a les empreses han mostrat el seu enuig amb les maneres de fer de l’executiu i les bases presentades.

En aquest sentit, les fonts consultades han afirmat que el plec de condicions no inclou cap estudi econòmic que garanteixi la viabilitat de les línies presentades. En aquest marc, les fonts han explicat que encara a data d’avui i després de molt demanar-ho encara no se sap del tot, per exemple, quin és l’impacte negatiu (que podria voltar els 800.000 euros) que suposa el Bus Expres, clarament deficitari.

Una altra de les qüestions que rebatrien les empreses en el seu recurs és la fiança que el plec de condicions imposa per a cadascun dels licitants-adjudicataris de cadascuna de les línies. En aquest sentit, les fonts consultades consideren que és del tot abusiu haver de dipositar 600.000 euros per línia. No obstant això, i de moment, els recurrents volen mantenir un perfil baix en les seves rèpliques perquè esperen que l’executiu reconsideri el concurs, atenent a la voluntat manifestada de potenciar el transport públic. “Si no s’acompanya a les empreses, poc s’hi pot fer, perquè com s’ha demostrat fins ara, massa sovint hi ha busos, que fan recorreguts tot sols, o amb una o dues persones, un fet totalment ineficient, i ja no només des del punt de vista econòmic, que també”, han indicat les fonts.

Comentaris

Trending