Consultes legals de ciutadans que s’oposen a un aïllament sense proves concloents

La multiplicitat d’anomalies en els tests d’anticossos posen en qüestió la fiabilitat del cribratge 

-
-
Els tests d’anticossos no poden ser un element decisiu que t’enviï a casa durant almenys catorze dies. Aquest és el parer de diversos ciutadans que han començat a fer consultes legals per mirar si és possible engegar accions contra el cribratge massiu. Les disfuncions o anomalies que han evidenciat ja les proves que s’han fet a sanitaris i voluntaris (i els seus familiars) estan posant en qüestió la fiabilitat de l’examen poblacional d’immunitat. Malgrat que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i una de les dissenyadores del cribratge, la infectòloga Cristina Royo, han reconegut que els tests no tenen valor diagnòstic s’ha anat ordenant l’aïllament de persones.

Hi ha diversos elements que s’estan analitzant. Però el primer i més fàcil d’entendre és si amb una prova que en cap cas és concloent l’administració et pot privar d’anar a treballar -si és el cas que es treballa- en un moment econòmicament prou complicat i amb molta incertesa de futur. Un altre aspecte complementari és si, a més a més, una prova voluntària pot tenir aquests efectes: els d’enviar-te a casa amb la reducció salarial que suposa el fet d’haver-se d’acollir a una baixa laboral, atès que aquí, a nivell general, no és cobreix el 100% de la nòmina.

Diverses fonts, ciutadanes i jurídiques, han reconegut que s’estan fent ja anàlisis legals i que no es veu clar que hi hagi un marc legal prou solvent per justificar el que s’està fent, malgrat que des de les darreres hores es vagi amb més peus de plom. Però, afirmen les fonts, no n’hi ha prou atès que hi continuen havent massa anomalies en les proves massives. Sense anar més lluny, alguns dels ciutadans que aquest dimarts van passar per l’‘stop lab’ del Prat de Call, a Ordino, van poder ser testimoni de com la responsable de la coordinació del punt de control alertava d’un error detectat en els ‘kits’: hi ha ‘sobres’ que en lloc de tenir un dispositiu per analitzar les IgG i un altre per a les IgM, per error del fabricant inclouen dos dispositius del mateix tipus.

A l''stop lab' d'Ordino, per exemple, s'haurien detectat 'kits' amb dispositius iguals, és a dir, dos mesuradors d'IgG o d'IgM; i no hi ha cap certesa que no s'hagin fet proves sense adonar-se d'aquest fet

Ahir mateix, a Ordino, com s’ha dit, no estava gens clar que no s’haguessin testat ciutadans respecte de la mateixa immunoglobulina. Directament, aquesta prova és invàlida. Més enllà de la fiabilitat del dispositiu, no té cap valor haver analitzat la mateixa Ig. Tampoc no té valor, asseguren les fonts consultades que estan duent a terme l’estudi preceptiu, que el test no es complementi amb una prova que sí que sigui concloent, com per exemple la PCR. Als sanitaris sí que se’ls hi sol fer aquesta darrera prova. I durant la setmana passada hi va haver situacions en què inicialment es va enviar el professional a casa i, amb posterioritat, al cap d’un parell de dies, se li va comunicar que havia estat una falsa alarma atès que la PCR havia donat negatiu.

També hi ha neguit entre els propis voluntaris que han vist els darrers dies passar pel ‘seu’ laboratori mòbil ciutadans que coneixen, dels quals en saben per la coneixença el resultat, i estan molt pendents de la comunicació dels resultats. En aquest sentit, algunes fonts van mostrar la seva preocupació perquè sabedors que alguns dels ciutadans havien estat suposats positius d’IgM, per tant, sospitosos d’estar malalts, ningú no els havia comunicat res. I ja havien passat més de dos dies i de tres, amb la qual cosa, si realment fossin contagiosos, seguirien contagiant.

Persones que estan nodrint el 'stop labs' han assegurat que l'operativa logística està força ben muntada i que la ciutadania, en general, està satisfeta de poder-se fer les proves. De 'rebre' la punxadeta al dit. Però en general els mateixos voluntaris, molts d'ells amb formació i fins i tot activitat professional vinculada al món sanitari, qüestionen la validesa del cribratge. Pels efectes individuals, diuen, la manca de fiabilitat pot arribar a ser molt alta. Fins i tot en relació amb un estudi epidemiològic global pot presentar dubtes malgrat que la mostra, com serà en aquest cas, sigui molt elevada. De fet, des del punt de vista estadístic, el mateix protocol del cribratge estableix que amb menys de 4.000 tests seria suficient.

Etiquetes

Comentaris (20)

Trending