Cinca no es va desvincular de la societat panamenya fins més tard del que ha reconegut

Comentaris

Cinca no es va desvincular de la societat panamenya fins més tard del que ha reconegut
Cinca no es va desvincular de la societat panamenya fins més tard del que ha reconegut

L'actual ministre de Finances, Jordi Cinca, potser va deixar de ser apoderat de la societat panamenya Mariette Holdings Inc. l'any 2000. Però no va ser com a mínim fins dos anys més tard, quan la societat es va dissoldre, que Cinca no va deixar-ne de ser accionista, un fet que l'ara titular de Finances ha obviat en la seva declaració de transparència davant els mitjans de comunicació i en una carta oberta que ha fet pública. Cinca va signar el febrer del 2002 uns poders a compte de diversos professionals del despatx Mossack Fonseca, el bufet d'advocats involucrat en el cas dels 'Papers de Panamà' per tal que el representessin en la reunió general extraordinària que havia de dissoldre la societat.

Un document signat per Cinca deixa clar que l'ara ministre era el tenidor "de totes les accions emeses i en circulació de Mariette Holdings Inc, una societat panamenya" aquell 4 de febrer del 2002. En una compareixença pública aquest dimarts, i també a través d'un escrit que ha penjat el Govern en el seu lloc web oficial, el màxim responsable de les finances estatals havia assegurat que havia estat vinculat a l'esmentada societat del Panamà entre l'abril del 1999 i el juny de l'any 2000. Sí que ha explicat que llavors va ser apoderat de la firma. I que el 2000 ho va deixar de ser. Però en el seu exercici de transparència ha donat a entendre que des de llavors ja s'havia desentès de Mariette. Els documents, alguns dels quals efectivament formen part d la investigació 'els papers de Panamà' tal i com han remarcat mitjans com l'espanyol El Confidencial, un dels que ha tingut accés al material documental, proven que no. Que el 4 de febrer del 2002 continuava essent tenidor d'accions de la societat.

El PS no descarta demanar responsabilitats polítiques

El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López preguntarà en la propera sessió de control a Govern per la implicació que pugui tenir el ministre de Finances, Jordi Cinca, en l’escàndol destapat pels anomenats ‘Papers del Panamà’. El parlamentari ha posat en relleu la “preocupació” de la formació pel dany que pot fer a la imatge d’Andorra el fet que un destacat membre de l’executiu pugui figurar en aquesta documentació i ha deixat clar que “és un fet que cal aclarir”.

López ha manifestat que “ens preocupa que el nom del ministre de Finances del Govern d’Andorra en el context econòmic en què ens trobem pugui aparèixer citat en aquests papers. Ell no ho descarta i, en tot cas, no és una qüestió menor”, ha destacat el conseller general del PS, que ha anunciat una primera iniciativa política: la presentació d’una pregunta amb resposta oral sobre la qüestió. “Volem demanar al senyor Jordi Cinca que expliqui quines decisions el van portar a crear aquesta societat fora d’Andorra, a un paradís fiscal, si queda limitat només a aquesta empresa i fins a quin punt pot estar a implicat en tota la informació apareguda als papers del Panamà o a altres interessos que pugui tenir fora del país i puguin comprometre la imatge d’Andorra”, ha avançat. 

El parlamentari ha afirmat que “és un fet que cal aclarir”. Al mateix temps, ha puntualitzat que “ni prejutgem ni pressuposem res” però també ha avisat que “no descartem res quant a accions polítiques”. I és que, ha reiterat, es tracta “d’un fet rellevant” i més quan “malauradament, el nom d’Andorra ha estat associat els darrers temps a males pràctiques o a actuacions que han posat en dificultats la imatge del país”. Per tot això, ha avisat “no es pot dir que fos bona notícia el fet que el nom del ministre pogués aparèixer als papers”.

Comentaris

Trending