Cinca: "Ningú no ha de deixar les seves responsabilitats perquè a un altre li hagi passat pel cap acusar-lo"

Comentaris

Cinca: \"Ningú no ha de deixar les seves responsabilitats perquè a un altre li hagi passat pel cap acusar-lo\"
Cinca: \"Ningú no ha de deixar les seves responsabilitats perquè a un altre li hagi passat pel cap acusar-lo\"

“Seria fora de lloc” dimitir “pel sol fet que aquesta persona”, en referència a l’expresident d’Orfund, Joan Samarra, l’acusi d’uns fets delictius -blanqueig de capitals, apropiació indeguda i administració des lleial- en el marc d’una querella criminal basada en uns fets que “senzillament són mentida”. D’aquesta manera el ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha descartat renunciar al ministeri per molt que l’oposició en bloc li ho hagi demanat. “Ningú no ha de deixar les seves responsabilitats perquè a una altra persona se li hagi passat pel cap d’acusar-lo pel que sigui”, ha manifestat el polític després d’afirmar que “no seria desitjable” que per les acusacions “falses, injurioses i difamatòries” emeses per un tercer s’hagués d’abandonar una responsabilitat política. A més que es deixaria en franca “vulnerabilitat qualsevol càrrec” si això fos així. Els liberals i SDP s'han afegit aquest dimecres obertament a la petició de dimissió o, si no és el cas, de destitució, que ja quan va esclatar l'escàndol dels 'Papers de Panamà' havia fet el Partit Socialdemòcrata (PS).

Cinca ha preferit concentrar totes les preguntes referides a la seva situació personal al final de la roda de premsa habitual després de la reunió del consell de ministres. El titular de Finances ha assegurat que no se li ha notificat la interposició de cap querella i, en conseqüència, “no en tinc cap mena de coneixement i no puc fer-ne cap balanç” més enllà de considerar que “és mentida” el que se suposa que diria l’acció legal firmada per Samarra segons es desprèn de la publicació feta per diversos mitjans de comunicació. Després d’usar termes com fals, injuriós, difamatori o calumniós, també s’ha volgut mostrar “molt prudent perquè no pots parlar d’allò que no coneixes”. Però, en tot cas, ha insistit, el que ha transcendit fins ara “és senzillament mentida; i aviat s’ha acabat la valoració”.

El ministre ha assegurat que ha encomanat als seus advocats que estudiïn el tema i comencin a preparar les accions penals escaients per interposar contra Joan Samarra si es confirma que existeix la querella o que l’expresident d’Orfund ha fet algunes manifestacions de la naturalesa de les exposades pels mitjans de comunicació. També ha assegurat que hauria encarregat accions jurídiques contra els mitjans que han anat “més enllà” del fet d’informar i que haurien, a parer del titular de Finances, emès judicis de valor sobre tot plegat. Encara ha deixat en l’aire un anunci enigmàtic. I que seria un tercer front legal penal contra algú que no ha determinat -“ja s’explicarà al seu moment”- i que, ha reiterat, hauria tornat a encomanar ell “en l’àmbit personal”.

Resposta a l'oposició

Jordi Cinca s’ha referit també a les demandes formulades per l’oposició per tal que deixi el càrrec o, en cas contrari, sigui destituït pel cap de Govern. “Entenc que es vulguin aprofitar coses com aquestes”, però ha recomanat als grups adversaris que “s’ha de ser molt prudent” alhora de donar “credibilitat” a les manifestacions fetes, en aquest cas, per Joan Samarra Naudi. Qüestionat sobre un apunt concret realitzat, en aquest cas, per Socialdemocràcia i Progrés (SDP), que ha avisat que pot aixecar-se de la taula de negociació amb la UE si el Govern es manté en la defensa numantina de Cinca, el ministre ha afirmat que “si es té la intenció de deixar el pacte d’Estat no cal buscar subterfugis per fer-ho”.

En relació amb això, el titular de Finances, que ha manifestat que la negociació amb la UE “està enfocada” i el que cal és fer-la “madurar”, ha explicat que “no s’ha de barrejar (la querella que s’hauria posat contra ell en relació amb el seu passat a Orfund) amb una qüestió de la transcendència del pacte d’Estat” per l’associació amb la UE que el cap de Govern, Toni Martí, sempre hauria fomentat. Cinca ha assegurat sentir el suport del màxim responsable de l’executiu, a qui pertoca la potestat de posar i treure ministres, ha recordat. I el suport l’ha exemplificat amb una mena de metàfora. El titular de Finances i portaveu governamental ha intervingut sol aquest dimecres. “Seria un cap de Govern poc lúcid”, ha dit, si deixés un ministre amb qui no confia, sol amb un micròfon. “Tenim un cap de Govern molt lúcid”, ha reblat.

La relació amb Samarra

Demanat perquè hauria portat Samarra a presentar la querella, Cinca ha dit que “només ho pot respondre ell” i que d’oportunitats per presentar-la, si creia que calia, n’hauria tingut una vegada a partir del 2004 el projecte d’Orfund va anar de cap a caiguda. “Tothom pot treure les seves conclusions, però queda en l’àmbit ‘sorpresiu’”, ha afirmat abans d’assegurar que hi ha un “interès manifest per desestabilitzar el Govern” però no creu que hi hagi “una campanya en contra meva, no veig un atac personal si no un atac fruit del càrrec que represento i de la influència que tinc” en l’executiu actual en un moment molt concret. 

Després d’esmentar unes “intencions ocultes” que no ha concretat, qui va ser director general d’Orfund ha explicat que “fa anys que no parlo” amb l’expresident del grup empresarial. Una altra qüestió serien referències “banals” a través de les xarxes socials. “No ens hem vist des de fa anys. Vam tenir una relació professional que jo entenia dins de la normalitat. Però no deu ser així al seu entendre”, ha destacat. I hi afegit que “quan jo em vaig allunyar d’Orfund va desaparèixer la relació, més enllà” dels comentaris que es podrien fer, ha tornat a reiterar, per exemple a través de Facebook.

Comentaris

Trending