Cinca insinua que Vall Banc mantindrà inicialment el 'corralito' i l'anirà reduint després

Comentaris

Cinca insinua que Vall Banc mantindrà inicialment el \'corralito\' i l\'anirà reduint després
Cinca insinua que Vall Banc mantindrà inicialment el \'corralito\' i l\'anirà reduint després

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, he deixat entreveure que quan es posi en marxa Vall Banc -perquè l’executiu continua mantenint intacte la intenció i la certesa que el banc pont serà operatiu- les limitacions per disposicions d’efectiu o per moviments de fons es mantindran. La reducció del ‘corralito’ “serà progressiva” i no es pot predir que un cop obri el banc aquest operi amb tota la normalitat. “Quan el banc sigui operatiu s’haurà de veure amb quina celeritat es podran repatriar els actius en mans de custodis” i serà l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) la que haurà d’establir “un calendari”.

Cinca ha continuat insistint que la prioritat de tot el procés és que les persones que “eren clients de BPA puguin tenir garantit que recuperaran els seus diners i que el màxim de treballadors puguin mantenir el seu lloc de feina”. Per aconseguir tot això, l’AREB i els altres organismes intervinents en la gestió de la crisi segueixen treballant amb el mateix “full de ruta” que ara avança “des de la tranquil·litat” del fet que el FinCEN ha deixat sense efecte la nota acusatòria contra BPA del 10 de març de l’any passat. La retirada del ‘Notice’ “enforteix, reforça”, la línia seguida. I, per tant, el Govern no pot fer res més que “respectar qualsevol decisió adoptada per tercers”. “Estem en el bon camí dins el full de ruta que ja està definit” i que s’ha d’encarar cap al traspàs d’actius, passius i clients de BPA a Vall Banc. Un pas per al qual encara queden “molts paràmetres” per acabar de complir.

Treball de PwC

Demanat per la revisió de comptes i clients encomanada a PricewaterhouseCoopers (PwC), el titular de Finances ha insistit que “no serà el Govern qui explicarà res. Ho farà, en els termes que ho hagi de fer, l’AREB”. Cinca ha explicat també que ni l’AREB ni cap altre organisme “ha de validar res” en relació al treball fet per PwC, que considera independent i fet per professionals. “A partir d’aquesta feina s’ha de fer la segregació d’actius, de passius i de clients”, ha assegurat el ministre.

"A ningú no li agrada estar relacionat" amb casos com els de la FIFA

Jordi Cinca ha assegurat, en relació a l’escàndol de la FIFA que esquitxa també Andorra, que “no deixarem que persones que han fet accions il·lícites acabin arrossegant el nostre país”. Per tant, “es complirà escrupolosament” allò que estableixi la normativa. El ministre de Finances, que ha mostrat la seva sorpresa amb el fet que un afer del qual només haurien d’estar-ne assabentat “els jutges” hagi acabat apareixent a la llum pública, ha assegurat que “a ningú no li agrada sortir als mitjans de comunicació i estar relacionat amb cap afer d’aquesta naturalesa”. Cinca, sense parlar ni del fons de la qüestió ni cap implicat en el cas, s’ha limitat a dir que “estem davant una realitat que és la que és” i davant la qual, Andorra espera de les autoritats judicials internacionals la mateixa col·laboració que les del Principat estan oferint. I més enllà d’això, hi ha el “ferm compromís que això no succeeixi més a Andorra. Serà perseguit amb tota contundència”.

Fotografia: Carles Esteve / SFGA

 

Comentaris

Trending