Cinca afirma que "un Estat amic com Espanya no crec que vulgui perjudicar Andorra"

Comentaris

Cinca afirma que \"un Estat amic com Espanya no crec que vulgui perjudicar Andorra\"
Cinca afirma que \"un Estat amic com Espanya no crec que vulgui perjudicar Andorra\"

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, que temps enrere ja es va ficar en un important fangar en mostrar-se favorable al dret a decidir dels catalans durant l'emissió d'un programa radiofònic que va portar les instàncies més altes del govern espanyol a tocar la cresta a Prat de la Creu, ha assegurat aquest dimecres que “un Estat amic com Espanya no crec que li vulgui cap mal com per perjudicar Andorra”. Cinca ha fet aquesta afirmació després de dir que “el Govern d’Andorra no ha de témer res ni ningú i hem de pressuposar que tothom actua dins el marc de la llei”. I inicialment no ha volgut aprofundir més en la qüestió per no haver de topar amb la qüestió catalana que és “tan complexa” i que “Espanya ha de resoldre de portes endins”.

Cinca ha fet aquestes manifestacions en ser preguntat per si el Govern tem ser o haver estat una víctima col·lateral de la guerra bruta que hi ha Espanya per intentar aturar el creixement sentiment independentista a Catalunya. La pregunta venia a colació per la divulgació de les gravacions d'unes converses protagonitzades per l'avui ministre d'Interior espanyol en funcions, Jorge Fernández Díaz, i el fins ara cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso. En una de les darreres gravacions publicitades pel digital publico.es, tots dos parlaven de poder implicar BPA en l'obtenció de dades -que eren inexistents- que poguessin anar contra l'exalcalde de Barcelona i dirigent de CiU Xavier Trias.

Repreguntat sobre la mateixa matèria i de si hi hauria pogut haver elements que haguessin pressionat algunes institucions andorranes en relació amb la qüestió sobiranista, Cinca ha afirmat que “el Govern d’Andorra no té la sensació ni el sentiment de ser pressionat per Espanya ni per ningú amb els termes que exposa” (en relació al periodista que ha fet la pregunta). I després d’això, i abans d’afirmar que “tenim la sort de tenir dos veïns dels quals podem dir amb satisfacció que són amics i que ajuden Andorra”, ha explicat que la col·laboració interestatal està definida als convenis internacionals i els mecanismes per dur-la a terme també està molt clarament establerts. “A ningú no se li passa al cap que s’usin altres fórmules que no siguin” les definides legalment, ha dit Cinca. 

Accionistes actors civils

En relació al fet que els accionistes majoritaris de BPA s’hagin personat a la causa com a actors civils, Cinca s’ha limitat a dir que “em sembla legítim” i que “estan en el seu dret de fer-ho”. I “no puc valorar res més perquè no sé en quines condicions s’han personat”. També ha explicat que el gabinet jurídic en mans del qual van posar la responsabilitat de defensar els interessos del Govern en el mateix cas està analitzant el sumari per tal de poder fer les propostes d’accions jurídiques necessàries o escaients. I que quan aquestes siguin plantejades, l’executiu les sotmetrà a debat i, si es creu convenient, es decidiran tirar endavant.

"A JC Flowers no se li farà cap tracte especial"

El titular de Finances, Jordi Cinca, ha assegurat que a JC Flowers “no se li farà cap tracte especial” alhora de completar tots els passos a donar abans d’agafar el comandament de Vall Banc. En aquest sentit, Cinca, que considera que el procés de negociació “s’està fent amb normalitat” i s’estan “acabant de tancar” els serrells pendents, no ha pogut predir el termini amb què s’acabarà firmant el contracte. Encara que hauria de ser “en breu”. El calendari, ha recordat el ministre, no depèn de l’AREB si no de l’adjudicatari, que ha d’anar aportant tota la documentació que se li demana, i de l’INAF, que és qui supervisa el procés. “No em consta cap entrebanc ni endarreriment més enllà del normal en haver de complimentar un dossier que no és fàcil”. Tampoc serà fàcil, ha recordat Cinca, poder accedir als productes de renda variable que estant a BPA han passat a Vall Banc. Pel que fa a la renda fixa, que ja està disponible per als clients encara que en alguns moments amb certes limitacions, el titular de Finances ha assegurat que “tot està funcionant amb força normalitat”.

 

Comentaris

Trending