Andorra o el banc de proves dels aprenents de pirata informàtic

Comentaris

Andorra o el banc de proves dels aprenents de pirata informàtic
Andorra o el banc de proves dels aprenents de pirata informàtic

Andorra és un banc de proves per als aprenents (i amb l'estiu el nombre de becaris s'incrementa) de pirata informàtic. I Andorra Telecom és un dels blancs predilectes. L’operadora de telefonia ha anunciat aquest dilluns que durant la jornada ha aconseguit aturar cinc atacs més. I sense gaire afectació per a l’usuari. Que seria, aquesta darrera, la notícia. L’impacte ha estat poquet. Que s’ataquin IP andorranes i que s’intenti col·lapsar la capacitat de trànsit ‘internauta’ de la companyia sembla, hores d’ara ja, un joc de nens.

La memòria, selectiva i més aviat curta, ja deu haver oblidat, gairebé, els atacs de què van ser víctima una vintena de pàgines electròniques institucionals el primer dia d’aquest any. Malgrat que es va assegurar que els ‘hackers’ no van aconseguir accedir a dades sensibles -un dels llocs webs atacats va ser el de tributs, per exemple-, els serveis informàtics de l’administració central van trigar una bona pila d’hores per remuntar les pàgines. I durant dies els llocs webs van anar amb una sabata i una espardenya.

Com en aquella ocasió, també ara, davant els atacs soferts per Andorra Telecom s’ha posat en mans de la policia una eventual investigació penal per intentar saber qui hi pot haver darrera les agressions informàtiques. És com buscar una agulla en un paller. O potser fins i tot, probablement més complicat. I això que algunes fonts han assegurat que dur a terme atacs com els que s’han dut a terme aquestes darreres setmanes i que han afectat, en alguns casos de manera molt pronunciada, els serveis d’Internet, no és costós ni econòmicament ni tecnològicament. Genera molta més despesa el mal que fa. Als empresaris i usuaris, és clar. Andorra Telecom ja ha anunciat que no es pensa fer càrrec de les pèrdues. I en ser un monopoli difícilment tindrà una davallada gaire notable de clients. Obvi.

El serial dels atacs forans, especialment centrat en algunes IP concretes, es va iniciar, curiosament, després d’una fallada molt generalitzada al centre del país el 20 de juny. Va ser l’únic cop que la parapública de les telecomunicacions va entonar el ‘mea culpa’ en tan què causant de la incidència que va afectar entre 1.500 i 2.000 clients d’Andorra la Vella i Escaldes durant un munt d’hores, moltes d’elles d’intensa activitat comercial i empresarial. A partir de llavors hi ha hagut altres problemàtiques, però sempre sempre sempre s’ha imputat a tercers. Als aprenents de pirata informàtic. Als ‘hackers’ aficionats que han fet d’Andorra el seu paradís.

Aquest dilluns, els enèsims atacs. Andorra Telecom ho ha anunciat de la següent manera: “Andorra Telecom ha fet front aquest dimarts a cinc nous atacs informàtics contra tres servidors andorrans. Aquest tipus d’atacs acostumen a anar acompanyats de l’enviament d’un gran volum d’informació contra una IP que acaba sobrecarregant la xarxa. Els mecanismes de protecció habilitats tant internament com externament han permès frenar- los i que l’increment de trànsit derivat no tingués pràcticament afectació sobre la xarxa de telecomunicacions andorrana.” 

El comunicat afegeix que “els atacs s’han produït entre les 11·20 del matí i les 18:05 hores, han tingut una durada total de 4 hores i una potència màxima de 20 Gbps, pràcticament tres vegades més que el total de consum nacional. A efectes pràctics, els atacs han provocat durant el matí una degradació del servei d’Internet de cinc minuts, degradació que ha comportat microtalls en les connexions i una reducció de la velocitat de navegació puntual. A la tarda s’ha produït una nova incidència de 8 minuts de les mateixes característiques en el servei d’internet i talls del servei 3G.”

Finalment, “l’operadora de telecomunicacions manté l’alerta després dels atacs de dimarts i dimecres de la setmana passada i d’aquest dilluns i demana disculpes als nostres clients per les molèsties que s’hagin pogut ocasionar”.

Comentaris

Trending

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i soferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús.