Andorra es manté en el lloc 37 del rànquing mundial sobre llibertat de premsa

Reporters sense Fronteres lamenta la forta dependència dels poders econòmics que tenen els mitjans de comunicació andorrans i com condicionen els bancs

Comentaris

-
-
Andorra es manté en el lloc 37 en el rànquing que Reporters sense Fronteres elabora sobre la llibertat de premsa. El Principat està inclòs en aquest llistat des del 2013 i l’actual és la posició més baixa des de llavors. Això sí, entre 2018 i 2019 no ha reculat. L’organització internacional lamenta la forta dependència que hi ha dels poders econòmics i lamenta com arriben a condicionar els bancs la informació.

El lloc 37 suposa està per sota de França (32) i Espanya (29). I encara més de Portugal (12). D’entre 180 països valorats, Reporters Sense Fronteres situa en les posicions on els mitjans de comunicació gaudeixen de més independència sis països europeus. Tots del nord del continent, escandinaus en gran mesura. Així, Noruega, Finlàndia i Suècia copen les primeres posicions. Els segueixen els Països Baixos, Dinamarca i Suïssa.

D’Andorra, la síntesi elaborada per l’ONG en ressalta que “els mitjans de comunicació depenen molt dels interessos empresarials, polítics i religiosos del Principat. Els conflictes d'interessos i les dificultats recurrents que cobreixen les activitats dels bancs d'Andorra són els problemes més importants per als periodistes”

Reporters sense Fronteres també remarca que “tot i que Andorra no és membre de la UE, l’entorn dels periodistes és similar al dels països veïns. Cap llei protegeix específicament els periodistes, però el principi de confidencialitat professional cobreix la confidencialitat de les fonts. Una llei que va entrar en vigor el 2014 va establir el principi de responsabilitat civil dels periodistes”.

De fet, aquesta mateixa llei, que al seu es va anomenar ‘llei mordassa’, també protegeix en certa manera les fonts i la feina dels periodistes, encara que de manera molt relaxada. Probablement, i a diferència de metges, advocats o capellans, per exemple, que tenen el secret professional consagrat en la Constitució, l’element de protecció quant al secret professional que tenen els periodistes cal cercar-lo en la jurisprudència del Tribunal Constitucional.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending