Álvarez i Saboya mantenen fortes diferències sobre l'Institut Marquès

Comentaris

Álvarez i Saboya mantenen fortes diferències sobre l\'Institut Marquès
Álvarez i Saboya mantenen fortes diferències sobre l\'Institut Marquès

Que el ministre de Salut, Carles Álvarez, i el titular ministerial d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, tenen parers diametralment oposats sobre la conveniència, necessitat o com se li vulgui dir al fet que l'Institut Marquès de fertilitat vingui a parar a Andorra és de domini públic. Ara, que el públic pugui arribar a constatar les diferències que mantenen els dos components del gabinet Martí és una cosa ben diferent. Fonts presencials asseguren que Álvarez i Saboya van mantenir diumenge a la tarda una acalorada conversa en la cafeteria d'un cèntric hotel d'Andorra la Vella en què el principal punt de l''ordre del dia' era, una vegada més, tractar la qüestió de la clínica que es vol implantar al Principat per poder dur a terme, essencialment, seleccions genètiques.

Saboya és un dels ferms defensors de l'obertura econòmica, de la inversió estrangera. I com a ministre d'Exteriors en fa bandera arreu d'on va. Encara més, va de bracet amb la secretaria d'Estat de Diversificació econòmica en el moment de promoure les diferents propostes que es fan des de la iniciativa Actua. I Saboya, que no pas el ministeri de Salut, és un dels avaladors-tuteladors del clúster sanitari, per exemple. Per contra, Álvarez no veu gens bé l'arribada d'aquest centre al Principat. S'escuda amb què no hi ha la regulació necessària perquè aquesta clínica es pugui establir al país amb les degudes garanties ètico-científiques i no renega pas del fet que pot suposar alguna fricció amb la Mitra. Més enllà d'això hi ha les fermes creences religioses de l'actual titular de Salut.

La conversa temperamental de diumenge a la tarda entre els dos ministres -en una trobada informal a la qual al darrer moment i suposadament per casualitat s'hi hauria afegit un tercer interlocutor- hauria servit perquè l'ún i l'altre es refermessin en les seves posicions. Álvarez hauria assegurat que amb ell de ministre l'Institut Marquès no s'instal·larà al Principat. Saboya hauria mantingut que l'obertura al capital estranger i la diversificació econòmica són el futur del país i l'arribada de la clínica de fertilitat ha de ser una de les principals banderes d'aquest procés. I que no se li pot posar traves.

La qüestió ha suscitat un fort debat també al Consell General. I no pas entre grups diferents. Dins mateix de Demòcrates per Andorra (DA) hi ha un notable rebombori. I, segons les fonts, són majoria els que veuen amb cert recel el projecte de la clínica Marquès. De fet, el Consell, l'octubre passat, per acord del tots els grups parlamentaris, va donar llum verd a una proposta d'acord que encomanava al Govern els treballs necessaris per firmar el denominat 'conveni d'Oviedo', un instrument legal que estableix el marc jurídic, la normativa escaient, en matèria de biomedicina i els aspectes ètics que hi van associats. De ratificar aquest conveni, Andorra estaria al mateix nivell que Espanya o França. I hi hauria pràctiques que el centre que té la seu central a Barcelona pretén dur a terme al Principat que ja no podria promoure. Amb la qual cosa l'interès per instal·lar-se al país podria decaure.

Per això, i tal i com va reconèixer el propi ministre portaveu, Jordi Cinca, fa un parell de setmanes, el Govern no ha escoltar la comanda feta pel poder legislatiu i no ha posat els mitjans necessaris per firmar el 'conveni d'Oviedo'. El màxim responsable de l'executiu en primera persona, Toni Martí, ha mirat de calmar els ànims dels representans de l'institut Marquès, que no volen de cap de les maneres trobar-se en el centre de cap polèmica i que això afecti la seva imatge.  

No deixa de ser curiós que la tensió més forta dins el gabinet el protagonitzin dos lauredians. Martí, Jordi Cinca o Jordi Alcobé també són partidaris que l'Institut Marquès tiri endavant com a referència i exemple del model econòmic i d'aposta per nous sectors que vol fer l'economia. Però Saboya n'és el principal abanderat. I, de fet, el titular d'Exteriors va ser una de les persones que van beneir l'oferta i la posterior arribada de Carles Álvarez al ministeri de Salut.

Comentaris

Trending