Alcobé assumeix Funció Pública i Naudí liderarà la negociació sobre competències

Comentaris

Alcobé assumeix Funció Pública i Naudí liderarà la negociació sobre competències
Alcobé assumeix Funció Pública i Naudí liderarà la negociació sobre competències

L’encara cònsol menor d’Ordino, Consol Naudí, comandarà la reforma de les competències i les transferències des de la secretaria d’Estat de Relacions Internacionals. I Jordi Alcobé serà el ministre responsable de la Funció Pública. Després de la dimissió de la titular de Salut, Benestar i Ocupació, Rosa Ferrer, el cap de Govern, Toni Martí, està recomposant l’executiu, reforçat per la claredat amb la qual les formacions que representaven Demòcrates per Andorra (DA) a les eleccions comunals es van imposar en la majoria de parròquies. Els canvis no es faran efectius fins després de festes.

Naudí, mà dreta de Ventura Espot i, ‘de facto’, primera espasa en el dia a dia del comú d’Ordino els darrers vuit anys, és funcionària en excedència. Quan va fer el salt a la política era la directora d’Agricultura. Després d’haver sonat insistentment passades les generals del març per incorporar-se a l’executiu -ja fos com a ministra o com a secretària d’Estat, i se la vinculés tant a la Funció Pública com a Relacions Institucionals-, Naudí finalment farà el salt a la política nacional en l’àmbit executiu. Justament, com a secretària de Relacions Institucionals, una àrea que fins ara tenia assignada Ferrer. Consol Naudí dependrà directament del màxim responsable de l’executiu i la seva missió gairebé exclusiva serà negociar amb els comuns un nou marc competencial i de transferències. "És una persona d'extrema confiança, de gran vàlua, que coneix en profunditat els comuns, que té un gran pragmatisme i que és capaç d'encarar una qüestió tant complexa com aquesta”, ha afirmat el cap de Govern.

Naudí podria no ser l’únic ordinenc en fer el salt a l’aparell governamental. Martí, que ha oficialitzat avui alguns dels primers canvis, encara no té decidit com substituir Ferrer al capdavant de les dues carteres més ‘conflictives’: Salut i Benestar. La tercera gran àrea que conduïa la ministra dimissionària ja té destinació. Ocupació retorna al comandament de Xavier Espot. El titular de Justícia i Interior ja tenia el mandat passat sota les seves ordres aquest departament, que farà bloc amb Treball. En principi, la secretària d’Estat d’Ocupació, Caterina Juan, s’hauria de reubicar en l’entramat del ministeri liderat per Espot. Però no és del tot clar. Juan és una persona de l’extrema confiança de Ferrer, que la va incorporar al ministeri procedent del comú de la capital.

Dues de les persones que podien representar una continuïtat directa en la política sanitària i d’atenció social endegada per l’actual gabinet donant seguiment al treball fet la legislatura passada (el director general del SAAS, Lluís Burgués; i la secretària d’Estat de Benestar, Ester Fenoll) han perdut força -aquests darrers dies han estat tancant nombrosos expedients per tal de posar-los sobre la taula del futur titular ministerial- però no estan pas del tot descartats. Toni Martí pretén que el nou titular de Salut i Benestar ho sigui només d’aquestes àrees i es pugui centrar en exclusiva a implementar d’una vegada per sempre la reforma sanitària. El màxim responsable de l’executiu té al cap un nom: l’economista Josep Delgado, membre del comitè ordinenc de DA, fins fa uns mesos president del consell d’administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) i actualment màxim responsable del fons de pensió de la parapública. 

Delgado seria una nova incorporació a l’executiu. L’economista no és favorable a fer el pas ara per ara. Però Martí, perseverant, es dóna temps. Com a molt tard, el nom del recanvi de Ferrer se sabrà el 4 de gener, el dia que la ministra ja no vagi a Clara Rabassa. O si hi va, serà per recollir les quatre pertinences personals que li quedin al ministeri.Que el cap de Govern té clar que el ministeri de Salut i Benestar s’ha de pensar més ara des dels números que des de la sanitat pròpiament dita ho evidencia el fet que en el cas que Delgado no accepti la proposta es podria enviar Jordi Cinca a ocupar aquest lloc, segons que ha avançat aquest divendres ‘Diari d’Andorra’. Cinca va treballar colze a colze la legislatura passada amb Cristina Rodríguez en els canvis a la llei de la CASS. I també ha tractat altres qüestions relacionades amb la salut per l’impacte financer evident que tenen.

És clar que desvestint un sant, si calgués, i sense que sigui la primera opció de Martí, si Cinca fes el salt a Salut s’hauria de buscar un recanvi per a Finances. Un altre ordinenc amb responsabilitats comunals que s’acaben en deu dies surt a les travesses. El conseller de Finances d’Ordino Jordi Ordóñez. Però Ordóñez ja va refusar liderar la llista d’ACO-DA i convertir-se molt probablement en cònsol de la parròquia. Ni veia clar els pactes que es promovien ni tenia clar continuar en la primera línia política. Preferia tornar a la vida docent. Fer el salt al Govern… podria ser temptador o no. Sia com vulgui encara hi ha un altre dels actuals ministres que patirà canvis. Toni Martí, que es vol centrar en la negociació dels canvis competencials al costat de la titular de la secretaria d’Estat, es deslliura definitivament de la Funció Pública -ara la secretaria d’Estat pilotada per Joan Blasi en depenia malgrat que qui sempre que ha tractat la qüestió majoritàriament ha estat Jordi Cinca, el titular del departament el mandat passat- i serà Jordi Alcobé qui se’n faci càrrec. Si les peces que va movent Martí acaben encaixant, Alcobé comandarà Administració Pública -que inclourà doncs Funció Pública-, Transports i Telecomunicacions. Però en funció de com acabi el trencaclosques de Salut i Benestar encara hi pot haver moviments.

Comentaris

Trending

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i soferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús.