Trencadissa a la Creu Roja per la reincorporació del director

La dimissió de la coordinadora dels ‘stop labs’ és només la punta de llança del malestar que hi ha entre un sector important del voluntariat de l’ONG per haver repescat Jordi Fernàndez com a màxim responsable després de l’incident amb algunes integrants de l’entitat

La Creu Roja viu moments orgànicament complicats.
La Creu Roja viu moments orgànicament complicats. CREU ROJA ANDORRANA

Reincorporar una persona apartada del seu càrrec davant la sospita de, diguem-ne, males praxis és sempre un risc. Una arma de doble tall. A la Creu Roja ho saben prou. Els darrers dies més encara. La dimissió de la cap d’àrea de voluntariat i coordinadora dels ‘stop labs’, Sandra Gómez, ha fet aflorar més si calia el malestar que hi ha entre una part important de l’ampli col·lectiu de persones que d’una manera o altra formen part de l’ONG. La repesca de Jordi Fernàndez Pájaro després de sis mesos fora està causant una trencadissa en l’entitat.

La fractura és cada vegada més important. El fet que Gómez hagi plegat, assegura les fonts, no és en va. No hi ha consens, ben al contrari, sobre el fet de tornar al càrrec de director Fernàndez. A més, la fins ara cap d’àrea és, o era vaja, pel seu càrrec, la principal persona en estar al costat dels voluntaris i les voluntàries, que és on més dubtes, neguit i malestar està provocant el retorn del director. Més encara quan, recorden les fonts, Fernàndez va admetre davant la junta que lideren Josep Pol i David Fraissinet que el seu comportament, en alguns casos, havia sigut indegut.

El vicepresident de la Creu Roja, David Fraissinet, ha dut a terme una compareixença telemàtica.

Relacionat

Creu Roja reincorpora Jordi Fernàndez alhora que activa un protocol per combatre l’assetjament

En cap cas, ni l’entitat ni el propi Fernàndez han reconegut cap actitud malèvola que comportés una responsabilitat penal. Però les dues parts haurien convingut que les maneres de fer del director de la Creu Roja, en alguns casos, havien estat lluny del que caldria esperar d’una persona que ocupa el lloc en qüestió. Amb tot, i després de sis mesos d’una excedència forçosa, el 10 de gener Fraissinet anunciava formalment el retorn de Fernàndez com a director i l’inici d’una nova etapa a l’entitat amb la voluntat de fomentar la unitat.

Les fonts consultades han posat en relleu el fet que en la mateixa compareixença que s’anunciava la nova etapa i es confirmava la reincorporació de Fernàndez per al mateix lloc que havia ocupat fins l’agost passat, es comunicava també que la Creu Roja ha elaborat i activat un protocol per detectar casos d’assetjament en el sí de l’ONG. “Tal anunci sembla una mena d’admissió de culpa, almenys, de l’entitat, de no haver fet prou bé les coses”, han remarcat les fonts consultades, que admeten, com també va fer al seu dia Fraissinet, que no hi ha consens ni sobre el retorn de Fernàndez ni sobre la possibilitat d’haver-li buscat una sortida definitiva.

COMIAT

En tot cas, aquest dissabte, i com ja hauria comunicat prèviament als responsables de l’entitat, la coordinadora de voluntariat i dels ‘stop labs’ ha comunicat emocionada als voluntaris que deixa la Creu Roja. Els ha agraït l’esforç fet durant aquest temps de pandèmia i ha lloat l’actitud i implicació de tots ells tot explicant que els dos anys transcorreguts des de l’esclat de la crisi sanitària semblen ben bé quatre o cinc. Gómez, que deixa oberta la porta a un retorn a l’ONG en un futur, ja que diu que no sap si la seva marxa és definitiva o temporal, no exposa obertament els motius de la seva sortida, però les fonts consultades asseguren que en el rerefons hi ha tota la situació viscuda amb el director.

Sandra Gómez en una de les xerrades amb voluntaris.
Sandra Gómez en una de les xerrades amb voluntaris.

L’entitat ja ha activat avui mateix la recerca d’un recanvi per a la dimissionària coordinadora dels ‘stop labs’. S’ofereix un contracte per servei concret i un salari segons vàlua. I es demana, entre altres, experiència demostrable en la gestió d’equips de treball, habilitats organitzatives, flexibilitat horària o capacitat de resolució de conflictes. La seva tasca és la coordinació general dels punts de vacunació oberts i de diagnosi de la Covid. L’oferta de feina s’ha fet arribar a tots els voluntaris i col·laboradors.

L’entitat ja ha activat avui mateix la recerca d’un recanvi per a la dimissionària coordinadora dels ‘stop labs’. S’ofereix un contracte per servei concret i un salari segons vàlua

Hi ha expectació en veure qui es tria i quina direcció agafa l’entitat davant la fractura que pateix. I quin serà el rol i l’ascendència real de Fernàndez una vegada reincorporat en el càrrec. Hi ha una part de l’ONG, que l’Altaveu no està en disposició de quantificar, que no renega del retorn del director però que sí que considera que hauria de ser per ocupar un lloc diferent al que tenia anteriorment. Menys visibilitat, més discreció i menys contacte amb personal després de la situació viscuda.

Però més enllà de converses, la junta s’agafa en el fet que, passats sis mesos des de l’esclat de la polèmica, no hi ha hagut cap denúncia formal contra Fernàndez. De fet, han assegurat les fonts, hi ha un consens generalitzat en què el comportament del director en cap cas seria punible però sí que en algunes ocasions èticament reprovable. I això, en una organització com la Creu Roja, afirmen, s’ha de tenir molt en compte. Més enllà queda el dubte, que es comença a posar sobre la taula, de si el repescat director té la formació acadèmica que la normativa en matèria sociosanitària requereix per les funcions que ha de desenvolupar la direcció de l’ONG. Però això són figues d’un altre paner. O potser no.

Comentaris (19)

Trending