Només 14 inscripcions al registre per pagar l’impost als pisos buits

El Govern estima que hi havia uns 5.000 que havien de donar-se d’alta i ara avisen que Tributs impulsarà una campanya per localitzar-ne més i els que s’hi detectin hauran de pagar un recàrrec i una sanció, a banda de la quota pertinent

Imatge d'arxiu d'uns pisos que al seu dia estaven pendents de ser llogats.
Imatge d'arxiu d'uns pisos que al seu dia estaven pendents de ser llogats. Toni Solanelles

El 31 de desembre finalitzava el termini per donar d’alta els pisos buits al registre que ha de servir per l’impost que els gravarà, mesura que persegueix intentar treure al mercat alguns d’aquests habitatges. La inscripció era obligatòria, però havia de sortir de la pròpia voluntat dels propietaris. No es pot dir que la petició de l’executiu hagi tingut gaire èxit. Només 14 pisos s’han registrat, quan es calcula que entorn uns 5.000 ho haurien d’haver fet.

L’impost es començarà a pagar aquest any, després d’uns anys previs de preparació. Es va impulsar a la Llei del 2019 de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges i es va donar de termini fins al 2022 per començar a cobrar-lo. Bàsicament perquè havien de passar dos anys per poder considerar que un pis estava efectivament buit. Al llarg del 2021, però, ja es demanava que els propietaris fessin la gestió d’inscriure l’immoble al registre a partir del qual es començaria a liquidar la nova figura impositiva.

Els immobles registrats hauran de pagar 5,05 euros per cada metre quadrat en un intent que es puguin posar al mercat del lloguer

Aquest va ser un dels fets que més polèmica va generar en el debat parlamentari sobre aquella Llei. Des de l’oposició del PS s’entenia que es podia donar el cas que moltes persones no fessin aquesta gestió. El temps, en certa forma, els ha acabat donant la raó. I és que, com s’ha reconegut des del Govern, a 31 de desembre, data límit per a aquesta inscripció, només hi havia 14 pisos buits a la llista.

Des de l’executiu s’admet que es tracta d’una xifra “molt reduïda” i, per tant, “no estem satisfets”. De fet, segons els càlculs, s’estima que hi hauria uns 5.000 habitatges buits al país. Per tant, la dada queda molt lluny dels que, si s’hagués complert la llei i el reglament que implementen l’impost s’hauria de tenir. Això sí, també es posa en relleu que no tots ells haurien de pagar, ja que hi ha una sèrie llarga d’exempcions. Entre elles, si el pis és una segona o tercera residència, si es troba efectivament a la venda o si és la seu social d’algun negoci.

Amb l’arribada del 2022, el Govern iniciarà les gestions per demanar el pagament de la figura tributària. Aquells habitatges que no estiguin inclosos a les exempcions hauran de suposar una quota de 5,05 euros per metre quadrat. Al llarg d’aquest trimestre es procedirà a la liquidació, començant per aquests 14 immobles ja inscrits.

Des del Govern s’avisa ara que es treballarà per localitzar el màxim de pisos que hagin de tributar per estar sense utilitzar. Per això, s’indica que l’Agència Tributària començarà una campanya per intentar detectar-los. I es té clar que si es troba un immoble que hauria d’haver-se registrat, al seu propietari li sortirà car. Evidentment, haurà de pagar el cost de la gestió d’inscripció i la quota corresponent del tribut. A banda, això també, d’un recàrrec i d’una sanció.

Comentaris (13)

Trending