DA defensa el límit a l’increment de les pensions més altes

Carles Enseñat, que assegura que el 99% de jubilats veuran pujar la seva prestació un 7,1%, explica que només 169 quedaran congelades i ho justifica per la necessitat de vetllar per “la sostenibilitat del sistema”

Carles Enseñat, durant una intervenció al Consell.
Carles Enseñat, durant una intervenció al Consell. DEMOCRATES

El president del grup demòcrata, Carles Enseñat, ha justificat la decisió de no incrementar aquelles pensions que estiguin per sobre de dues vegades el salari mínim. Davant les queixes expressades pel representant dels jubilats al consell d’administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), el líder ‘taronja’ ha justificat que cal posar aquest límit pensant en la sostenibilitat del sistema. També ha afirmat que la congelació només afecta a 169 persones.

La gran majoria de pensions s’actualitzaran enguany amb l’IPC. Un 7,1%. Ho faran via, per un costat, la llei de mesures urgents per la millora del poder adquisitiu de la ciutadania i en matèria d’arrendaments de l’habitatge que s’ha aprovat al Consell General. Per altra banda, també per un dels articles de la part dispositiva del pressupost, que es validarà el dia 31. Hi ha, però, una excepció.

Padrins a la casa pairal de Canillo.

Relacionat

Indignació per la congelació de les pensions que superen el doble del salari mínim

Aquelles prestacions que siguin superiors a dues vegades el salari mínim continuaran congelades. Es tracta, de fet, d’una situació que es va repetint des del 2015. I una mesura que no comparteix Jacint Risco, representant dels pensionistes al consell d’administració de la CASS. De fet, a proposta seva, l’òrgan havia demanat que es fes algun tipus d’increment, tenint en compte l’elevada inflació. Govern i majoria han entès que no era necessari.

I el ple, Enseñat ha volgut donar els motius. En primer lloc, ha volgut posar en relleu que el 99% de les pensions (17.677) tindran un increment del 7,1%. En canvi, menys de l’1% es quedaran amb el mateix import que el 2022. En concret, 169.

“Calia marcar un límit a l’increment, vist que el sistema ha de ser també sostenible”, ha defensat. De fet, ha recordat que això també entronca “amb el debat sobre el futur de les pensions que estem tenint”. De cara al futur, ha apuntat que la mesura es mantindrà, però que, paral·lelament, amb la intenció d’anar incrementant el salari mínim, això permetrà que cada cop hi hagi menys prestacions afectades per aquesta congelació.

Comentaris (12)

Trending