Ubach i Riba defensen a la República Txeca les posicions per l’acord d’associació

La ministra d’Exteriors i el secretari d’Afers Europeus han demanat que el procés de negociació mantingui el ritme al llarg del segon semestre de l’any, quan el país centreeuropeu agafa la presidència del Consell de l’UE

Ubach, amb Tarrado i Riba al darrere, saluda un dels seus interlocutors txecs.
Ubach, amb Tarrado i Riba al darrere, saluda un dels seus interlocutors txecs. SFGA

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus,Landry Riba, es troben a Praga, la capital de la República Txeca. L’objectiu del viatge és mantenir reunions amb diferents autoritats i traslladar-los el treball fet per Andorra en el marc del procés de negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea. També es vol refermar la cooperació ja existent entre tots dos Estats. Cal tenir present que el govern centreeuropeu assumirà la presidència de torn del Consell de la UE a partir de l’1 de juliol.  

L’agenda de treball de la delegació andorrana, que ha concentrat tots els actes al llarg d’aquest dimarts, ha començat amb una reunió amb el ministre d’Afers Exteriors, Jan Lipavský. Posteriorment, Ubach, Riba, acompanyats de l’ambaixador Enric Tarrado, s’han trobat amb el titular d’Afers Europeus, Mikuláš Bek. En totes dues trobades, han expressat la voluntat que la futura presidència de la República Txeca al Consell de la UE pugui mantenir el compromís polític de seguir impulsant les converses per tancar el conveni amb el Principat.

Per la seva part, tot i que la futura presidència centrarà la seva agenda en la situació geopolítica actual a Europa, els representants del govern txec han confirmat la seva voluntat de mantenir aquest compromís, a través també del grup de treball EFTA del Consell de la UE -del qual també ostentaran la presidència-, que permetrà avançar en les negociacions d’acord amb el calendari previst amb les institucions europees i que preveu arribar a un text acordat a finals del 2023.

Així mateix, la delegació andorrana i els representants txecs han compartit la importància del Conveni per eliminar la doble imposició (CDI) amb relació als impostos sobre la renda i prevenir l’evasió i l’elusió fiscal, que els dos països han de signar properament després d’haver clos les negociacions el desembre del 2021. En paral·lel, en les trobades s’ha posat en comú el paper del turisme en les economies nacionals i s’han emplaçat a reforçar la col·laboració en aquesta matèria, entre d’altres. Finalment, en ambdues reunions els ministres del govern de la República Txeca han volgut emfatitzar la ciberseguretat com a una de les prioritats del seu futur mandat al capdavant del Consell de la UE, una qüestió que també centra les polítiques del govern andorrà.

La jornada a la capital de la Repúbica Txeca ha inclòs també una reunió amb el president del comitè d’Afers Europeus a la Cambra de Diputats del Parlament,Ondřej Benešík. L’ambaixador txec a Andorra, Ivan Jančárek, ha participat en el conjunt de les reunions mantingudes per la delegació del Principat, que també ha visitat el Lectorat de català al Centre Carlemany de la Llengua Catalana de la Universitat Carolina de Praga.

En paral·lel, aquest matí, Ubach ha participat a la conferència internacional ‘República Txeca i Iberoamèrica’, organitzada pel ministeri d’Afers Exteriors del país centreeuropeu. Així, ha estat l’encarregada d’obrir la primera taula rodona de la jornada, sota el títol ‘L’esforç comú per a superar els reptes globals’. En la seva intervenció, la titular d’Exteriors ha posat en relleu la importància de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en les polítiques de la Conferència Iberoamericana, destacant el paper d’aquest organisme com a espai de trobada, cooperació i diàleg.

Etiquetes

Comentaris

Trending