Ubach proposa la negociació d’un conveni per eliminar la doble imposició amb Suècia

La ministra d’Exteriors i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba expliquen al país nòrdic el treball d’Andorra per tal d’assolir l’Acord d’associació amb la UE

Ubach i Riba amb el ministre suec d'Afers Exteriors.
Ubach i Riba amb el ministre suec d'Afers Exteriors. sweden foreign affairs

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, s’han desplaçat aquest divendres a Estocolm, Suècia, en visita oficial. El viatge té com a voluntat refermar la cooperació ja existent entre Andorra i el país nòrdic –en el terreny bilateral, multilateral i europeu– i compartir els temes vinculats a la negociació de l’Acord d’associació que estaran a l’agenda del primer semestre de l’any vinent, especialment donat que Suècia assumirà la presidència de torn del Consell de la Unió Europea a partir de l’1 de gener del 2023.

L’agenda de treball ha començat amb la visita al Parlament suec, on Ubach i Riba han estat rebuts pel president de la Comissió parlamentària d’Afers Exteriors, Aron Emilsson, amb qui han mantingut una reunió i han pogut abordar la situació internacional marcada pel conflicte bèl·lic a Ucraïna. La ministra i el secretari d’Estat han informat Emilsson de l’estat de les negociacions amb la UE per tal d’assolir l’Acord d’associació, destacant la importància d’aquest per a Andorra.

La jornada a la capital sueca ha prosseguit amb una trobada de la delegació andorrana amb el ministre d’Afers Exteriors, Tobias Billström. Maria Ubach i Landry Riba han manifestat la voluntat que la futura presidència de sueca al Consell de la UE tingui el compromís polític de continuar impulsant les negociacions d’Andorra per l’Acord d’associació. En aquest sentit, ambdós han demanat al ministre Billström que les incloguin dins les seves prioritats, tal com ja van fer les presidències anteriors de França i la República Txeca.

A més, durant la reunió, que s’ha celebrat a la seu del ministeri d’Afers Exteriors suec, Ubach i Billström han coincidit en la importància de reforçar i promoure la cooperació entre els dos països, especialment en àmbits com ara l’economia, el turisme o la digitalització. En el terreny financer, Ubach ha plantejat la possibilitat de negociar un Conveni per eliminar la doble imposició (CDI) entre Andorra i Suècia. Els dos homòlegs han pogut intercanviar impressions sobre el context mundial, determinat especialment per les repercussions del conflicte a Ucraïna.

Finalment, la ministra i el secretari d’Estat han clos el desplaçament amb la visita a Vinnova, l’agència d’innovació sueca que contribueix a la implementació dels objectius de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, així com a la participació en els programes europeus en matèria d’innovació. De fet, Maria Ubach i Landry Riba –que s’han trobat amb el cap del departament de Cooperació Inteernacional, Fredrik Friberg– han pogut conèixer de primera mà com Vinnova implementa l’Agenda 2030 i han expressat la possibilitat de compartir sinergies amb Andorra Recerca i Innovació (ARI).

Etiquetes

Comentaris

Trending