El personal de la CASS esclata contra els continus ‘atacs’ de Govern

Els empleats de la parapública estan farts que membres de l’executiu culpin la Seguretat Social de deficiències en els textos legislatius

La CASS va encarregar l'any passat un nou estudi actuarial.
La CASS va encarregar l'any passat un nou estudi actuarial. Toni Solanelles

El cas dels autònoms i el fet que si s’acullen a una prestació equivalent al salari mínim han de tornar a abonar la cotització escaient quan durant dies i dies el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, ha estat mantenint que les dues mesures eren compatibles ha estat la gota que ha fet vessar la paciència d’una part molt important dels treballadors de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). El personal de la CASS està farta dels ‘atacs’ de Govern.

En una situació de feina extrema, de continus canvis, d’un volum de dossiers, de peticions, de visites d’afiliats de tota mena, el personal de la parapública no està gens per broma. Són d’aquests treballadors que encara que no ho sembli estan fent hores i més hores en una situació de tensió permanent perquè d’ells en depèn, en alguns casos, que moltes famílies puguin arribar a final de mes en les mínimes condicions.

D’aquí que en molts casos, molts dels membres del Govern que apareixen contínuament en compareixences de premsa o en sessions parlamentàries pengin el mort de problemàtiques derivades de la implantació de noves mesures a la CASS -ja sigui a interpretacions del personal; ja sigui per qüestions derivades de les plataformes informàtiques- està causant un enorme malestar. O més hi tot. En una part del personal tècnic sense afinitats polítiques clares hi ha un cabreig monumental.

El cas de les prestacions relatives als autònoms i la insistència governamental en la seva compatibilitat que la llei prohibeix explícitament ha fet vessar el malestar

I explicacions com les realitzades ahir pel ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, al Consell General assegurant que amb un reglament es podria aclarir la qüestió dels autònoms perquè, va venir a dir, al capdavall era una interpretació de la CASS que calia clarificar i prou van acabar d’enutjar el personal. En certa manera, el cap de Govern, Xavier Espot, va desautoritzar el seu segon en reconèixer que molt probablement caldrà fer una modificació legislativa per solucionar el problema.

Un problema que deriva d’un error primari del Govern, en l’elaboració del projecte de llei, de la segona llei òmnibus, i que també hauria passat per alt als parlamentaris. De fet, el personal de la CASS, està fart que se li vulguin encolomar davant el ciutadà com si fossin capricis seus, errades legals o disposicions aparentment volgudes per l’executiu primer i el legislatiu després. Des de la CASS, les fonts consultades, asseguren que es limiten a fer un estricte compliment de la legislació. I que han de ser els poders amb capacitat legislativa els que resolguin aquells problemes, aquelles deficiències, que ells mateixos han creat. Però estan farts de crítiques, de què els pengin el mort que, deixen clar, no mereixen.

El fet que molts dels comandaments de la Seguretat Social estiguin alineats amb les formacions polítiques que donen suport amb l’executiu fa que l’enuig quedi en somort

Com tampoc no mereixen, recorden alguns, la poca defensa, fins i tot nul·la defensa almenys pública, que fan els màxims responsables de la parapública. Des del consell d’administració als departaments de més poder. En molts casos, recorden les fonts, en llocs estratègics hi ha persones clarament marcades a nivell polític, alineades clarament amb les formacions que donen suport a Govern. I que per molt que vegin, no aniran contra ‘els seus’.

En aquest sentit, algunes fonts han remarcat especialment el cas de l’exministre Jordi Cinca, ara pes pesant al consell d’administració de la CASS, fins i tot presidint la gestora del fons de reserva de la parapública que, alhora, és també l’assessor de capçalera governamental en matèria de mesures econòmiques per fer front a la crisi del coronavirus. Per tant, un dels caps pensants de les lleis que originen deficiències que després s’imputen a la CASS.

Col·lapse informàtic

Una CASS que ja va prou desbordada, com s’ha dit. I un exemple n’és el col·lapse que viuen les plataformes informàtiques de la parapública. Fins al punt que en algun moment deixen de ser operatives, i els usuaris no hi ha manera que puguin, per exemple, tramitar les seves cotitzacions. Fonts oficials de la Seguretat Social han explicat que “el portal de la CASS està rebent en aquest moment més peticions de l'habitual degut a l'increment dels tràmits online per evitar els desplaçaments de les persones i als nous tràmits publicats en la llei Òmnibus”.

Preveient aquests pics, des del departament de sistemes d'informació de la CASS “s'ha millorat la capacitat per tractar tràmits i es monitoritza constantment el seu rendiment. Això no treu que el algun moment pugui haver-hi pics de connexions que alenteixin el sistema”. La parapública també recomana als afiliats que realitzen tràmits que s'han implantat aquest mes com la sol·licitud de l'article 34 (pagament de la part empresarial de les cotitzacions a càrrec de Govern) que esborrin la memòria cau del seu navegador perquè els nous tràmits apareguin correctament.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending