Malestar en sectors policials perquè la carrera professional prima els estudis a l’experiència

Tant representants sindicals com integrants del Consell de la Policia estan analitzant l’esborrany del text que se’ls ha tramès per veure pros i contres

El despatx central de policia.
El despatx central de policia. Pilar Candel

El fet que la proposta de reglament de carrera professional que hi ha sobre la taula en relació amb la policia primi la formació acadèmica a l’específica del cos o a l’experiència interna està causant malestar en sectors policials, que veuen com funcionaris arribats recentment i que no han adquirit a l’entendre dels més experimentats prou maduresa professional podrien saltar molt ràpidament de grau i plantar-se en l’escalafó d’alts comandaments.

El text que es proposa, en fase d’acabar de perfilar, estaria sent avaluat tant per representants sindicals com pels integrants del Consell de la Policia. El debat està obert i no hi hauria una unanimitat de posicionament, perquè els interessos no sempre estan alineats. Hi ha qui veu una clara mà del secretari d’Estat de Justícia i Interior, jurista de formació, Joan León, que voldria fer primar els estudis.

El que està clar, aparentment, és que amb un MATES4 -una antiga llicenciatura- i quatre anys d’experiència al cos es pot saltar directament, es pot arribar a optar, a ser inspector. Se salten dos o tres graus de cop essent agent ras. Un sector del cos creu que la possibilitat de primar la formació acadèmica ja es dona quan es convoquen edictes externs, si són necessaris. I que no cal promoure aquest tipus d’ascensos dins la carrera professional pròpiament dita.

No hi ha unanimitat dins el cos sobre el millor escenari per al pla de carrera; de fet, tampoc no hi és en els òrgans de representació dels funcionaris

És evident que no tot el cos ho veu de la mateixa forma. Els funcionaris més joves, els que tenen més estudis acadèmics, sempre que tinguin ganes de progressar internament ja hi estan d’acord. Ho veuen una bona manera d’ascendir amb certa facilitat i no haver de dependre només del pas dels anys, del pas del temps al cos. Però això, justament, és el que defensen altres funcionaris que consideren que facilitant un ascens intern tan veloç per raó d’estudis, això pot anar en detriment del popi cos.

¿Per quins motius? Primer, perquè, “l’experiència és un grau” i, segon, perquè “pot molt ben ser que s’acabi desincentivant l’especialització interna”. I què vol dir això? Doncs, expliquen les fonts, si no es té en compte l’experiència o la formació pròpia del cos, o més que no tenir-la en compte, es valora menys que la formació acadèmica, és possible que hi hagi funcionaris que prefereixin optar per un perfil molt baix a nivell intern i que es dediquin a estudiar una carrera que, en bona part, acabarà finançant la pròpia administració, atès que per a estudis atorga ajuts.

El debat, segons que han constatat les fonts, està obert. I no es té clar quina és la voluntat que hi ha com a rerefons del text tal i com està ara mateix sobre la taula. Que sí, que és un esborrany. Però que la vocació és que tiri endavant.

Comentaris (24)

Trending