A tombs amb el dipòsit d'Escaldes

Comentaris

Ja fa dies que varen començar les obres dels nous dipòsits d’aigua d’Escaldes Engordany. També fa dies que el comú te aprovisionats els diners per realitzar la inversió. Ara ens trobem que Capesa no assoleix el quòrum mínim per tal d’aprovar l’ampliació de capital i enmig de tot això la cònsol ja ha manifestat que encara que no s’aprovi l’ampliació de capital es realitzarà la inversió igualment i després ja es veurà com se soluciona. És a dir, se saltaran els estatuts, si cal.

Hi ha alguns aspectes en què puc estar d’acord amb l’actuació. En el fons, segur: fa anys que el poble d’Escaldes espera aquesta inversió. Ara, no puc acceptar de cap de les maneres les formes. Davant del fet que Capesa no deixa de ser una empresa privada, jo crec que hauria de funcionar com qualsevol altra empresa. M’explico: si no disposa del capital suficient per tal de dur a terme l’obra, hauria de sol·licitar un crèdit i aquí si estaria d’acord en què l’avalador fos el propi comú. 

D’aquesta manera sí es podria considerar que Capesa funciona com a empresa privada, repartint els dividends quan n’hi ha i assumint les despeses com empresa que realitza inversions per millorar el servei als seus clients. D’altra banda, si la inversió la realitza el comú i no la pròpia empresa , voldrà dir que quan hi ha beneficis es reparteixen entre el accionistes de Capesa (comú inclòs) però que quan es tracta de les despeses les han d’assumir tots els habitants d’Escaldes, siguin o no accionistes de Capesa.

Si aquesta aportació de capital l’ha de realitzar el comú, no té sentit que la gestió continuï sent privada. Amb una aportació pública d’1,3 milions crec que es una inversió prou important com perquè la gestió passi a ser pública i estigui sotmesa al control públic. Ara bé, si efectivament el comú té la capacitat de saltar-se les normes d’una empresa per realitzar una inversió d’1,3 milions… us imagineu per un moment què pot estar passant dintre d’aquesta empresa on l’únic control de la mateixa és el que exerceix el comú amb el seus representants dintre del consell d’administració com accionista?

I encara algunes preguntes més: de quina forma es realitzen les adjudicacions? Com es realitzaran els estudis tècnics i adjudicacions de noves captacions? Quines auditories es realitzen en aquesta empresa? Com veieu no són poques les preguntes que tinc. La única resposta pel moment és que si cal aplicaran el ‘sistema DA’. És a dir: faran el que vulguin i a posteriori ja ho arreglaran de forma retroactiva. Made in DA, vaja.

Comentaris

Trending